Guatr Ameliyatı Hakkında Merak Ettikleriniz

Guatr Ameliyatı Hakkında Merak Ettikleriniz

Guatr Hastasıysam Ameliyat Olacak Mıyım?

Hastaları tedirgin eden ameliyat kelimesi de birçok durumda guatr hastalarının duyduğu bir kelimedir. Doktorunuz bazı durumlarda tiroid bezinizin bir kısmını veya tamamını almak için size ameliyat önerebilir.

Ameliyattan Sonra Boynumda İz Kalacak Mı?

Yapılan tiroid ameliyatlarında boyunda ince bir kolye insizyonu oluşturulur ve ameliyattan 1 yıl sonra belli belirsiz bir hal alan ince bir çizgi şeklinde iz kalacaktır. Bu iz çoğu zaman çok dikkatli bakılmadıkça fark edilmemektedir.

Eğer Cerrahınız “cerrahi kesi gizleyici” ya da minimal invaziv cerrahi yöntemlerden birini (MI-VAT, Laparoskopik Tiroidektomi, Robotik Tiroidektomi) kullanırsa çok daha iyi kozmetik neticeler elde edilir.

Ameliyatta Ne Gibi Sorunlarla Karşılaşabilirim?

Tiroid ameliyatlarında tiroid bezine çok yakın komşulukta seyreden sinirler mevcuttur. Ameliyat sırasında bu sinirler tek taraflı zedelenirse geçici veya kalıcı ses kısıklığı, iki taraflı zedelenirse ani solunum sıkıntısı yaratabilir. Bu tür komplikasyonlar % 1’den daha düşüktür.

Tiroid bezinin komşuluğunda sağlı sollu ikişer adet olmak üzere 4 adet paratiroid isimli mercimek büyüklüğünde bez mevcuttur. Bu bezlerin hasarlanması veya tiroid beziyle birlikte alınması durumunda geçici veya kalıcı kalsiyum düşüklüğü oluşturabilir. Kalsiyum düşüklüğü kendini vücutta uyuşma şikayeti ile gösterebilir. Bu ihtimal % 0.5-2 arasındadır ve genellikle geçicidir. Kalıcı olduğu durumlarda ağızdan günlük kalsiyum almak gerekebilir. Durum geçici ise birkaç günlük kalsiyum tedavisi ile genelde düzelecektir.

Tiroid ameliyatı olmadan önce cerrahınızla komplikasyon oranlarını, senelik tiroid ameliyatı sayısını sormanız uygun olur.

Prof. Dr. Fatih AĞALAR
Genel Cerrahi Uzmanı

 

Tiroid  hastalıkları, tiroid kanseri teşhis ve tedavisi için İstanbul’da Genel Cerrah Prof. Dr. Fatih Ağalar ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

WhatsApp'dan sorun!