Mide Kanserinde Risk Faktörleri

Mide Kanserinde Risk Faktörleri

Mide kanseri oluşumunda genetik özelliklerin yanı sıra çevresel etkenler ve kanser gelişimini kolaylaştırıcı bazı öncü hastalıklar rol oynuyor. Genel olarak mide kanserlerinin tesadüfen ortaya çıktığı, ancak yüzde 10’unun ailesel geçiş gösterdiği kabul ediliyor.

Mide kanseri oluşumunda; kalıtsal özellikler, beslenme gibi etkenlerin yanı sıra farklı nedenler de koruyucu ya da kolaylaştırıcı rol oynamaktadır.

Bazı meslek gruplarında mide kanseri görülme sıklığı, daha yüksek olabilmektedir. Kömür madeni işçilerinde, kauçuk ve asbestle çalışanlarda, lastik ve petrokimya üretiminde çalışanlarda mide kanseri riski genel topluma oranla biraz daha yüksektir.

Selim bir mide hastalığı nedeniyle ameliyat edilmiş ve midesi normalin üzerinde safra ve pankreas salgısına maruz kalan hastalarda yıllar içinde mide kanseri gelişmesi olasılığı artmaktadır.

Genç yaşta sigara kullanımına başlayanlarda ve ağır içicilerde mide kanseri riski 2 kat artış gösterebilmektedir.

Bunlara ile olarak, aşağıdaki gibi durumlar mide kanserleri risk faktörlerini oluşturabiliyor:

  • Yoğun şekilde tuzlanmış salamuralar
  • Bazı gıda koruyucular
  • Fermente soya
  • Yüksek ısıda pişirilmiş etler
  • Küflenmiş tahıllar, tohumlar, çekirdek tohumları (aflatoksin)
  • Yağda kızartılmış gıdalar, aşırı kırmızı et tüketimi

 

Prof. Dr. Fatih Ağalar

 

Mide kanseri teşhis ve tedavisi için İstanbul’da Genel Cerrah Prof. Dr. Fatih Ağalar ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

WhatsApp'dan sorun!